esmaspäev, 7. oktoober 2013

REILENDER RIIAS

DSC_52825.oktoobri keskpäeval startis toreda bussijuhi Ennu juhtimisel lausa tema koduõuest bussitäis Reilendri tantsijaid ja paar sõpra Riia poole. Olime osalised Balti tantsude festivalil, kus peategelased olid  tantsuklubilased Lätist, Leedust, Eestist ja Valgevenest. Aga oodatud olid ka rahvatantsijad. Eestist sõitis Riiga veel Tallinna ja Tartu tantsuklubi rahvas ning rahvamuusika ja folkloorigrupid Maatasa ja Tuustar.Meie reis kulges väga ladusalt, jõudsime Riiga planeeritust varem ning saime võimaluse šopata Alfa kaubakeskuses. Ostsime külakostiks Laima maiustusi ja Riia palsamit. Tõsisematel ostlejatel  kulus tükk aega, et oma kotisisusid  teistele tutvustada. Eriti neil, kes H ja M poodi külastasid.
Üritusele jõudsime õpitubade ajaks, hiigel-kultuurikeskus jäi kohe "tee peale".Esmalt saime võimaluse eestlaste õpetuste järgi tantsida: erinevad kontratantsud, mis meile tegelikult päris tundmatud. Valgevene ja Leedu õpitoad olid märksa hoogsamad: liikumised huvitavad, põnevad sammude kombinatsioonid...Õpitubade ja tantsupeo vahele sobis suurepäraselt väike kontsert, mida täiega nauditi. Peo ajal oli kohal küll väga palju rahvast, aga ei mingit tõuklemist, üksteisega kokku põrkamist tantsupõrandal polnud - ülimalt distsiplineeritud tantsurahvas. Ääretult emotsionaalsed inimesed, sõbralikud ja suhtlemisvalmid.
Tantsiti ainult elava muusika saatel, pidevalt vaheldusid laval eri riikude rahvamuusikakollektiivid. 
DSC_5252Pidu kestis hommikul 5-ni, aga Reilender nii kaua pidutseda ei jõudnud / ei saanud. Lihtsalt tuletõrjujad Joonas ja Rain pidid hommikul tööle jõudma.
DSC_5196

Mida reisilt saime?
  •  Täiesti teistsuguse kogemuse, sest ühelgi taolisel üritusel polnud varem käinud ja Riias ka niimoodi ühiselt ja oma bussiga.
  •  Praktilise ülevaate  väga paljudest lähimaade pärimustantsudest.
  • Äratundmise, kui erinevad ja samal ajal sarnased on meie naabrite ja meie tantsud.
  • Tõdesime, et meie naabrite tantsud on ikka tunduvalt ägedamad kui enamus meie  pärimustantse.
  • Teadmise, kui toredad inimesed on tantsuinimesed (mitte ainult rahvatantsijad!)
  •  Kogesime, et eestlased on pärimuskultuuri alal pillimängus ja tantsus kõvad tegijad.
  • Uusi tuttavaid.
 Tarmo tegi pilte ka.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar